دکتر نیلوفر نقی گنجی: رشته زیست مواد دارویی می‌تواند نقش مهمی در تشخیص و درمان هدفمند بیماران مبتلا به سپسیس ایفا کند

ژورنال کلاب گروه زیست مواد دارویی، به موضوع پویایی بیماری سپسیس و افق‌هایی نو در تشخیص و درمان هدفمند آن اختصاص یافت.

به گزارش سینا رسانه دانشگاه علوم پزشکی تهران دانشکده داروسازی، ژورنال کلاب گروه زیست مواد دارویی با عنوان  "Sepsis Dynamics the New Horizons in Diagnoses in Target Therapy" پویایی بیماری سپسیس و افق‌هایی نو در تشخیص و درمان هدفمند آن ۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۳ به ارائه دکتر نیلوفر نقی گنجی دستیار تخصصی گروه زیست مواد اختصاص یافت.
 
چکیده ژورنال کلاب دکتر نقی گنجی به شرح زیر است:  
سپسیس پاسخ التهابی، سیستمیک میزبان به عفونت پس از تهاجم پاتوژن‌ها به جریان خون است که منجر به سرکوب سیستم ایمنی و در نهایت نارسایی چندین اندام که اغلب حساسیت به عفونت‌های بیمارستانی می‌شود. بیماری‌زایی سپسیس پیچیده است و علاوه‌ برآن پیچیدگی تظاهرات بالینی، مقاومت آنتی‌بیوتیکی و در نهایت طول مدت بیماری، محققان را به سمت یافتن مسیرهای جدیدی در این زمینه سوق داده است. 
بنابراین، نقش زیست مواد دارویی در این اختلال از این منظر دارای اهمیت است که طبق مطالعات انجام شده می‌توان از طریق ساخت تراشه میکروسیالی همراه با سنسور SPR  و تکنیک‌های جدید تشخیص زودهنگام سپسیس با استفاده از دستگاه‌های میکروفلوئیدیک برای آزمایش POC(Point Of Care) و همین‌طور دستگاه میکروسیال ساخته شده از غشای SIM-PET و لایه‌های کانال PMMA نشانگرهای زیستی این بیماری را بهتر شناخت و با کمک AI (Artificial Intelligence) در تکنیک‌های میکروفلوئیدیک می‌توان نشانگرهای جدیدتری را شناسایی کرد. 
بیومارکرهای شناخته شده از جمله IL27، RAGE ، CD64 و...  می‌تواند در تشخیص بیماران، ارزیابی پاسخ به درمان تمایز سپسیس سیستمیک از موضعی و حتی کمک به متخصصان بالینی برای تمایز بیماران سپسیس از بیماران مبتلا به SIRS غیرعفونی مفید باشد. 
 
توضیح این که سپسیس نوعی بیماری است که به دنبال یک التهاب در بدن رخ می‌دهد و کم کم این التهاب در کل بدن رسوخ کرده و منتشر می‌شود. در صورتی که این عفونت درمان نشود کم کم بیمار دچار نارسایی‌های اندام‌های مختلف از جمله نارسایی کلیه تا از دست دادن هوشیاری و حتی منجر به مرگ بیمار می‌شود. از آن جایی که این بیماری بسیار مهم و از جمله بیماری‌های پر خطر در دنیا محسوب می شود، ۱۳ سپتامبر به نام روز جهانی این بیماری نام گذاری و یک اتحادیه و انجمن بیماری سپسیس نیز در دنیا تشکیل شده و سالانه مراسمی با هدف آگاهی رسانی درباره اهمیت این بیماری برگزار می شود.

 

محبوبه بهلولی
تهیه کننده:

محبوبه بهلولی