معاونت پژوهشی یکی از معاونت های دانشکده داروسازی است که وظیفه کلی آن ساماندهی و ارتقای فعالیت های پژوهشی در دانشکده است. این معاونت بعنوان نخستین رسالت خود، مشاركت در توسعه و بهبود سلامت جامعه و ارتقاء موقعيت علمي دانشكده داروسازی درعرصه هاي ملي و بين المللي از طريق ايجاد بستر و فضاي مناسب براي محققين جهت انجام تحقيقات بنيادي و كاربردي و برقراري ارتباط فعال با سياستگذاران و متوليان پژوهش كشور می داند.
مسئولیت تنظیم سیاست ها و عناوین پژوهشی دانشکده به نحو هماهنگ با سیاست های دانشگاه، و در مرحله بعد مسئولیت هدایت پژوهشگران محترم در جهت اجرای سیاست ها و نظارت بر حسن اجرای آنها را برعهده دارد.
ماموریت
فراهم ساختن زمینه مطلوب برای انجام فعالیت های پژوهشی در راستای نقشه جامع علمی دانشگاه و کشور، تدوین برنامه عمل و نقشه راه پژوهش در گروههای مختف دانشکده، افزایش سطح درآمدها و منابع خارج از دانشگاه در مسیر توسعه طرحهای پژوهشی، افزایش همکاری های ملی، منطقه ای و بین المللی، توجه ویژه به کیفیت مقالات ( براساس شاخص های بین المللی)، افزایش تعداد پژوهش های محصول محور با هدف رفع چالش های دارویی کشور، ایجاد فضای مثبت رقابتی در فعالیت های پژوهشی اعضای هیئت علمی دانشکده، رفع نیازهای آموزش در پژوهش از طریق برگزاری کارگاهها و همایش های مناسب
چشم انداز
دستیابی به شرایطی که معاونت پژوهشی دانشکده داروسازی به عنوان مطلوب ترین فضای انجام فعالیت های پژوهشی در سطح دانشگاه شناخته شود و محصولات پژوهشی آن سهم زیادی را درجهت توسعه و ارتقاء دانشکده و دانشگاه داشته باشد.
دکتر سیمین دشتی خویدکی، استاد داروسازی بالینی دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی تهران درباره طرح تدوین شیوهنامه جامع دارودرمانی بیماران پیوند کبد توضیحاتی ارائه داد. در اقدامی نوآورانه، دانشگاه علوم پزشکی تهران از اواخر سال ۹۶ تصمیم گرفت تا جهتگیری طرحهای خود را از مقاله محور به سمت پژوهشهای محصول محور سوق دهند. گروه داروسازی بالینی دانشکده داروسازی از پیشگامان در این امر محسوب می شود.
این رویکرد جدید باهدف تبدیل یافتههای تحقیقاتی به محصولات قابلاستفاده در حوزه سلامت صورتگرفته است.
در ششمین دوره مسابقات فارماکاپ، ۲۰ تیم منتخب فوتبال از واحدهای مختلف دانشگاه علوم پزشکی تهران به میزبانی دانشکده داروسازی و در قالب یک تورنمنت جذاب، به مصاف یکدیگر خواهند رفت.
آیندهنگری در آموزش داروسازی؛ نگاهی نو به تربیت نسل فردا
نگاه آیندهنگرانه به آموزش دیگر یک انتخاب نیست، بلکه ضرورتی اجتنابناپذیر به شمار میرود؛ بهویژه در حوزههایی مانند داروسازی که به طور مستقیم با سلامت جامعه و فناوریهای نوین در ارتباط است. دکتر زهرا توفیقی معاون آموزشی دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی تهران در این باره با تأکید بر اهمیت آیندهنگری در تدوین برنامههای آموزشی گفت:«ما موظفیم دانشجویان را نه فقط برای نیازهای امروز، بلکه برای جهانی آماده کنیم که پنج تا هفت سال آینده با آن مواجه خواهند شد. آیندهای که در آن تکنولوژی نقش پررنگتری نسبت به امروز ایفا خواهد کرد.
وی ادامه داد: فناوریهایی مانند هوش مصنوعی تأثیر عمیقی بر آموزش، بهویژه در علوم پزشکی گذاشتهاند، اما نباید تنها به آموزش کار با ابزارها بسنده کرد. هدف باید پرورش دانشجویانی باشد که خلاق، منتقد، و توانمند در حل مسئله و یادگیری مادامالعمر باشند؛ افرادی که از فناوری استفاده کرده و مستقل تصمیم می گیرند، نه اینکه صرفا پیرو آن باشند.
به مناسبت سیام فروردینماه، روز علوم آزمایشگاهی و همزمان با سالروز تولد حکیم جرجانی، مراسمی با هدف قدردانی از کارشناسان آزمایشگاههای دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی تهران برگزار شد.
دیدار نوروزی گروه فارماکوگنوزی دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی تهران با حضور اساتید و دستیاران تخصصی فرصت ارزشمندی را برای تبادل تجربیات و طراحی گامهای آینده فراهم کرد.
در راستای توانمندسازی پژوهشی دانشجویان، ژورنال کلاب گروه زیستمواد دارویی با محوریت آموزش اصول مقالهنویسی علمی برگزار شد؛ رویدادی که با تأکید بر دیدگاههایی نظیر «مقالهنویسی فقط نوشتن نیست، بلکه هنر دیدهشدن در دنیای علم است»، «مقالهنویسی مؤثر، گفتوگو با جامعه علمی جهان است» و «نگارش مقاله علمی، یک مهارت تخصصی است نه صرفاً یک الزام تحصیلی» برگزار شد.
در راستای بهروزرسانی آموزش و ارتقای جایگاه رشتههای تخصصی داروسازی، دکتر مهناز خانوی، مدیر گروه فارماکوگنوزی دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی تهران، از بازنگری در کوریکولوم آموزشی داروسازی و نقش روزافزون فارماکوگنوزی در آینده نظام سلامت کشور خبر داد.
دکتر خانوی با تأکید بر اهمیت این رشته گفت: «فارماکوگنوزی بهعنوان شاخهای مهم از داروسازی که با شناسایی، استخراج و کنترل کیفی مواد مؤثره گیاهان دارویی سر و کار دارد، نقش کلیدی در توسعه داروهای طبیعی و گیاهی ایفا میکند.»
مدیر گروه فارماکوگنوزی ادامه داد: «دانشجویان این رشته در زمان فارغالتحصیلی باید توانایی استانداردسازی و کنترل کیفیت عصارهها، اسانسها و گیاهان خام را داشته باشند، همچنین، مهارت در تولید فرمولاسیونهای گیاهی نیز بهعنوان یکی از الزامات آموزشی مطرح شده است.»
وی افزود: «در برنامههای آینده این رشته، حرکت بهسوی فناوریهای نوین، بهرهگیری از روشهای پیشرفته استخراج مواد مؤثره و طراحی محصولات مبتنی بر گیاهان دارویی در اولویت قرار دارد.
دکتر علیرضا وطن آرا، مدیر گروه فارماسیوتیکس دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی تهران، با نگاهی جامع به تبیین ابعاد گوناگون این شاخه از داروسازی پرداخت و به فعالیتها، جایگاه شغلی و حرفهای دانشآموختگان، چالشها و افقهای پیشروی این رشته تخصصی اشاره کرد.
دکتر وطن آرا با بیان این که اهمیت این شاخه از داروسازی در بهبود کیفیت داروها و فرآیندهای تولید آنها، همچنین جایگاه ویژه آن در صنعت داروسازی و سلامت حائز اهمیت است؛ افزود: «فارماسیوتیکس به عنوان یکی از رشتههای کلیدی در داروسازی، نقش بسیار مهمی در طراحی و تولید داروها و مبحث اقتصاد دانش بنیان ایفا میکند. مدیر گروه فارماسیوتیکس در ادامه با برشمردن برخی چالشهای پیش روی این حوزه از جمله نیاز به توسعه زیرساختهای فناورانه، بهروزرسانی دانش فنی و تقویت ارتباط صنعت و دانشگاه، ابراز امیدواری کرد که با حمایتهای هدفمند و سیاستگذاریهای دقیق، چشمانداز روشنی در انتظار این حوزه باشد.
در فضایی صمیمی و علمی، گروه اقتصاد و مدیریت دارو دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی تهران میزبان اساتید و دانشجویان همتای خود از دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی بود.