دکتر حورا آتشگر: میکروفلوئیدیک‌ها به‌عنوان پلتفرم‌های نسل جدید برای sort کردن سلول‌ها با سرعت و دقت بالا به کار می‌روند

در ژورنال کلاب گروه زیست مواد دارویی درباره مزایای میکروفلوئیدیک‌ها برای sort کردن سلول‌ها، نسبت به روش‌های متداول و رفع محدودیت‌های این روش‌ها، همچنین کاربرد آن ها در بحث آنالیز خون، سل تراپی و تعیین سکانس ژنی بحث و تبادل نظر شد.

 به گزارش سینا رسانه دانشگاه علوم پزشکی تهران دانشکده داروسازی، ژورنال کلاب گروه زیست مواد دارویی با عنوان "Cell sorting using microfluidic"       
 ۸ اسفند ۱۴۰۲ به ارائه دکتر حورا آتشگر دستیار تخصصی گروه زیست مواد اختصاص یافت.
 
چکیده ژورنال کلاب دکتر آتشگر به شرح زیر است: 
اهمیت sort کردن سلول‌ها علاوه بر آنکه در بخش پژوهش مطرح در بحث تشخیص و درمان بیماری‌ها نقش بسیار مهمی دارد.
روش‌های متداول که عموماً برای sort کردن سلول‌ها مورداستفاده قرار می‌گیرد، محدودیت‌هایی همچون سرعت پایین و هزینه بالا در مواردی مانند آماده‌سازی و پردازش نمونه‌ها دارد، همچنین نیاز به حضور افراد متخصص در استفاده از ابزارهای موردنظر نیز از موارد دیگر آن است.
 
بنابراین باتوجه‌به چالش‌های موجود در مورد روش‌های متداول، نیاز به نسل جدیدی از پلتفرم‌ها برای sort کردن سلول‌های موردنیاز وجود دارد که بتواند هم بادقت، سرعت، تخصص بالا و در زمان کوتاه سلول‌ها را sort کند و هم هزینه‌ها در آن روش‌ها  را کاهش دهد و  همچنین کار را به سمت خودکار شدن (با دستگاه) پیش ببرد. 
 
 باتوجه‌به قابلیت‌هایی که برای میکروفلوئیدیک‌ها بیان شد؛ این ابزارها به‌عنوان پلتفرم‌های مناسبی برای نسل بعدی و به منظور sort کردن سلول‌ها از اهمیت خاصی برخوردار است.
 سل سورترهای بر پایه میکرفلوئیدیک به دودسته کلی تقسیم می شود: 
 passive: از یک نیروی خارجی برای sort کردن سلول مثل امواج صوتی، نیروی مغناطیسی، میدان الکتریکی استفاده می‌کند.
 active: از ساختارهای خاصی که به میکرو کانال‌های میکروفلوئیدیک‌ها داده می‌شود و یا از ویژگی سیالات برای sort کردن سلول‌ها استفاده می‌شود. این دسته هم به‌صورت مثال شامل میکروفیلتراسیون، sort کردن با استفاده از نیروی اینرسی و    deterministic lateral displacement است.
 
در این ارائه علاوه بر آنکه در مورد اهمیت sort کردن سلول‌ها بحث شد، در مورد انواع روش‌های متداول sort کردن سلول‌ها، معایب این روش‌ها مطالبی بیان شد در ادامه باتوجه‌به چالش‌های روش‌ها متداول و ویژگی‌هایی که در نسل جدید سل سورترها نیاز است، به توضیحاتی در مورد سل سورترهای بر پایه میکروفلوئیدیک پرداخته شد و درباره هر کدام از رایج‌ترین انواع که در حال حاضر در مقالات به آنها پرداخته شده بود، توضیحاتی ارائه شد.
در پایان دررابطه‌با کاربردهای این روش‌ها و اهمیت sort کردن بسیار دقیق، سریع، با هزینه کم، استفاده از نمونه با مقدار کم با استفاده از میکروفلوئیدیک‌ها در بحث آنالیز خون، سل تراپی، تعیین سکانس ژنی، مختصراً توضیحاتی ارائه شد.

 

محبوبه بهلولی
تهیه کننده:

محبوبه بهلولی