دکتر مریم کیخایی: نانو حامل های کاتالاز میتواند با کاهش هایپوکسی و تغییر فنوتیپ ماکروفاژها در محل تومور، سبب تغییر محیط تومور از فضای پروتومورال به سمت آنتی تومورال شود
در ژورنال کلاب گروه زیست مواد دارویی، ضرورت استفاده از نانوپارتیکلها خصوصاً نانوحاملهای کاتالاز در درمان تومورهای سرطانی بهصورت درمان ترکیبی بررسی شد.
به گزارش روابطعمومی دانشگاه علوم پزشکی تهران دانشکده داروسازی، ژورنال کلاب گروه زیست مواد دارویی با عنوان Catalase application in cancer therapy: Simultaneous focusing on hypoxia attenuation and macrophage reprogramming" (کاربرد کاتالاز در درمان سرطان: تمرکز همزمان بر کاهش هیپوکسی و برنامه ریزی مجدد ماکروفاژها) اول آبان ۱۴۰۳ به ارائه دکتر مریم کیخایی عضو هیئتعلمی مرکز تحقیقات زیست مواد اختصاص یافت.
چکیده ژورنال کلاب دکتر کیخایی به شرح زیر است:
یکی از مهمترین مشکلات رادیوتراپی مقاومت به درمان است و عمدهترین دلیل این مقاومت هایپوکسی است. کاهش هایپوکسی میتواند در افزایش بقا بیماران و کنترل عود بیماری مؤثر باشد.
در مطالعات مختلف به نقش سلولهای ایمنی در ریز محیط تومور پس از رادیوتراپی سرطان و اهمیت این سلولها در محیط هیپوکسیک توموری اشاره شده است.
در این تحقیق، نانوکامپوریت کاتالاز حاوی طلا به همراه رادیوتراپی به منظور کاهش هایپوکسی و تغییر آرایش سلولهای ایمنی در ریز محیط تومور استفاده شد.
برای نخستینبار نانوکامپوزیت کاتالاز حاوی طلا به روش اتصال آنزیمی متقاطع سنتز شد و آزمایشها خصیصهیابی مربوط به آن بهصورت کامل انجام گرفت. علاوهبرآن در حضور رادیوتراپی با دوز ۴ گری و بدون حضور رادیوتراپی آزمایشها بررسی سمیت سلولی نانوکامپوزیت، القا آپوپتوز و اندازهگیری میزان رادیکالهای آزاد تولید شده (ROS) بهصورت برون تنی انجام گرفت.
بر اساس آزمایشها درون تنی، در گروههای موشی مختلف مارکرهای هیپوکسی از نظر بیان ژن و ترشح پروتئین بررسی شد. همچنین در این گروهها پاسخهای ایمنی موضعی (ریز محیط تومور) و سیستماتیک (طحال و گره لنفاوی) از جنبه تغییرات سلولهای ایمنی (MQ، MDSC، TCD8+ و Treg) با تکنیک فلوسایتومتری انجام شد.
یافتههای مطالعه حاضر نشان داد که استفاده همزمان نانوکامپوزیت و رادیوتراپی ۴ گری نهتنها قادر خواهد بود که هیپوکسی را کاهش دهد؛ بلکه میتواند آرایش سلولهای ایمنی را نیز تغییر داده و پاسخ ایمنی را به سمت آنتی تومورال هدایت کند.
این مطالعه ضرورت استفاده از نانوپارتیکلها خصوصاً نانوحاملهای کاتالاز را در درمان تومور خصوصاً بهصورت درمان ترکیبی نشان میدهد.
ارسال نظر