دکتر فائزه وحیدی مطلق: علم داده با یادگیری ماشین موجب پیشرفت تحقیقات فارماکوگنوزی شده و مسیر کشف ترکیبات دارویی مؤثر را بهینه میکند
در ژورنال کلاب گروه فارماکوگنوزی دانشکده داروسازی، مشخص شد علم داده باقدرت تحلیل پیشرفته، تحولی شگرف در دستیابی به درمانهای هدفمند، افزایش دقت نتایج و کاهش هزینههای تحقیقاتی را به همراه دارد.
به گزارش روابطعمومی دانشگاه علوم پزشکی تهران دانشکده داروسازی، ژورنال کلاب دکتر فائزه وحیدی مطلق دستیار تخصصی گروه فارماکوگنوزی با عنوان " کاربرد علم داده در فارماکوگنوزی" ۱ بهمن ۱۴۰۳ در دانشکده داروسازی برگزار شد.
چکیده ژورنال کلاب دکتر وحیدی مطلق به شرح زیر است:
در دنیای امروز، علم داده بهعنوان یکی از ارکان اساسی در پیشرفت حوزههای علمی مختلف محسوب میشود. فارماکوگنوزی که به مطالعه ترکیبات طبیعی و تأثیرات بیولوژیکی آنها میپردازد، با بهرهگیری از تحلیل دادههای گسترده، گامی بزرگ بهسوی کشف داروهای مؤثرتر و بهینهسازی روشها برداشته است.
علم داده، با استفاده از روشهای پیشرفتهای همچون یادگیری ماشین و مدلسازی آماری، امکان استخراج الگوهای نهفته در دادههای پیچیده را فراهم میآورد. این قابلیت، فرایند کشف ترکیبات دارویی جدید را تسریع کرده و زمینهای را برای تحلیل ارتباط میان ژنهای دخیل در بیماریها و ترکیبات فعال دارویی فراهم میکند. از سوی دیگر، این فناوری میتواند بهپیش بینی تأثیرات احتمالی یک ترکیب و عوارض جانبی حاصل از آن کمک کند.
یکی از کاربردهای برجسته علم داده در فارماکوگنوزی، بهینهسازی روشهای عصارهگیری و استخراج ترکیبات طبیعی است که نهتنها به افزایش کارایی این فرآیندها کمک میکند، بلکه موجب کاهش هزینههای تحقیقاتی و افزایش دقت نتایج نیز میشود. همچنین، با استفاده از مدلهای یادگیری ماشین، میتوان ترکیباتی با بیشترین اثربخشی را شناسایی و مسیر تحقیقاتی را هدفمندتر کرد.
با رشد فزاینده فناوریهای هوش مصنوعی و یادگیری ماشین در علوم زیستی، ورود داروسازان به این عرصه میتواند بسیار کارساز باشد. این تحول نهتنها سبب پیشرفتهای چشمگیر در کشف و توسعه داروها میشود، بلکه با کاهش نیاز به مصرف حلالهای شیمیایی و روشهای درون تنی، گامی مؤثر در حفظ محیطزیست و بهینهسازی منابع پژوهشی محسوب میشود.
ارسال نظر