دکتر مارتیا خلیلی: سپسیس می تواند منجر به سندرم اختلال ارگان‌های حیاتی شود

در جلسه معرفی بیمار گروه داروسازی بالینی دانشکده داروسازی، توضیحاتی در مورد نحوه مدیریت شوک سپتیک مقاوم به درمان و اختلالات و درگیری ارگان‌های ناشی از سپسیس و شروع زودهنگام اقدامات حیاتی ارائه شد.

به گزارش سینا رسانه دانشگاه علوم پزشکی تهران دانشکده داروسازی، جلسه معرفی بیمار گروه داروسازی بالینی دانشکده داروسازی ۳۰ بهمن ۱۴۰۲ به ارائه دکتر مارتیا خلیلی از بخش ICU بیمارستان سینا با عنوان "A 70-year-old man with
MODS (Multiple Organ Dysfunction Syndrome) و با راهنمایی دکتر مجتبی مجتهدزاده استاد گروه داروسازی بالینی اختصاص یافت.
 
چکیده جلسه معرفی بیمار گروه داروسازی بالینی به شرح زیر است:
بیمار آقایی ۷۰ساله که به دلیل سرطان کولون در بیمارستان دیگری تحت عمل جراحی خارج‌کردن توده سرطانی قرار گرفته بود.
پس از جراحی، بیمار دچار پریتونیت و متعاقب آن عفونت و سپسیس شکمی، نارسایی کلیوی، قلبی و تنفسی شده و با افت سطح هوشیاری، کاهش اکسیژن شریانی و افت شدید فشارخون در پی شوک سپتیک تحت اینتوباسیون قرار گرفت و برای بیمار نوراپی‌نفرین برای حفظ فشارخون آغاز شد. 
همچنین بیمار دچار آریتمی فیبریلاسیون دهلیزی و آنوریک شده و سپس به ICU بیمارستان سینا منتقل شد. اقدامات متعددی از جمله شروع وازوپرسین، آمیودارون، آنتی‌بیوتیک‌های وسیع‌الطیف و سایر داروها به‌منظور بهبود شرایط وخیم بیمار توسط سرویس فارماکوتراپی به سرپرستی دکتر مجتهدزاده و همچنین سرویس‌های بیهوشی، جراحی، عفونی، نفرولوژی، قلب، گوارش و نورولوژی انجام گرفت.
پس از چند روز حال عمومی بیمار بهبودی قابل‌توجهی پیدا کرد و در وضعیت قلبی، تنفسی و کلیوی بیمار بهبودی حاصل شد. بیمار به‌منظور کنترل بهتر عفونت شکمی، تحت جراحی مجدد برای تخلیه آبسه شکمی قرار گرفت.
 
پس از چند روز مجدد به علت وقایع التهابی، انعقادی و فیبرینولیز ناشی از سپسیس بیمار دچار اختلالات کبدی، انعقادی و افت پلاکت شد و برای بیمار پلاسما فرز و immunotherapy  توسط ایمونوگلوبولین تزریقی انجام شد. 
در پایان استاد مجتهدزاده توضیحاتی در مورد نحوه مدیریت شوک سپتیک مقاوم به درمان و اختلالات ارگان‌های مختلف درگیر شده ناشی از آن و شروع زودهنگام اقدامات حیاتی ارائه داد.

 

محبوبه بهلولی
تهیه کننده:

محبوبه بهلولی