دکتر پریناز سادات محمودی: مدیریت عوارض ایمونوتراپی در سرطان‌های مختلف از مهم‌ترین وظایف داروسازان بالینی محسوب می‌شود

در جلسه معرفی بیمار گروه داروسازی بالینی دانشکده داروسازی مشخص شد؛ باتوجه‌به گسترش تجویز ایمونوتراپی، انتخاب مناسب‌ترین دوز دارو نقش مؤثری در مدیریت عوارض و اثربخشی در کیفیت درمان بیماران دارد.

به گزارش سینا رسانه دانشگاه علوم پزشکی تهران دانشکده داروسازی، جلسه معرفی بیمار گروه داروسازی بالینی دانشکده داروسازی ۲۱ اسفند  ۱۴۰۲ به ارائه دکتر پریناز سادات محمودی دستیار تخصصی داروسازی از بخش آنکولوژی بیمارستان امام خمینی (ره) با عنوان " Immunotherapy-Related Dermatologic Toxicities in a 67-Year-old Female " و با راهنمایی دکتر زهرا جهانگرد اختصاص یافت.

چکیده ژورنال کلاب دکتر محمودی به شرح زیر است:
بیمار خانم ۶۷ساله، که دی‌ماه ۱۴۰۱ با تشخیص metadtatic Renal Cell Carcinoma (mRCC) کاندید درمان با داروی نیوولومب (۲۴۰ میلی‌گرم، هر ۲ هفته) شد.
با شروع تجویز دارو از فروردین ۱۴۰۲، بهبود ضایعات ریوی به‌صورت چشمگیر اتفاق افتاد. در مرداد ۱۴۰۲ با بروز ضایعات پوستی خفیف به‌صورت خارش و خشکی پوست، تغییر فرم ناخن‌ها (onycholysis) و تاول درمان دارویی بیمار ادامه یافته است.
در شهریور ۱۴۰۲ با مراجعه به متخصص پوست تحت درمان موضعی و بیوپسی پوستی قرار گرفت که نتیجه،Bollous   pemphigoid  گزارش شد.  با ادامه درمان با داروی نیوولومب شدت ضایعات پوستی در دی‌ماه ۱۴۰۲ به‌شدت افزایش‌یافته (درگیری مخاط دهان، کف دست‌وپا و ناخن‌ها) که بیمار با مراجعه به آنکولوژیست به سرویس فارماکوتراپی ارجاع شده‌اند.
باتوجه‌به بروز عارضه درجه ۳ در این بیمار، تجویز داروی نیوولومب به مدت دو هفته متوقف شده و بیمار تحت درمان با پردنیزولون خوراکی، گاباپنتین و آنتی‌هیستامین قرار گرفت و بعد از دو هفته با بهبود ضایعات پوستی پردنیزولون بیمار به‌صورت آهسته تیپر شده و تجویز داروی نیوولومب مجدداً به‌صورت موفق آغاز شد.
با گسترش تجویز ایمونوتراپی، شاهد بروز عوارض متفاوت این داروها از جمله عوارض پوستی، گوارشی، ریوی، قلبی، کلیوی، اندوکرینوپاتی و... هستیم و مدیریت این عوارض و تجویز صحیح دوز داروها می‌تواند در اثربخشی درمان و بهبود کیفیت زندگی بیماران نقش مهمی داشته باشد.