متن مورد نظر خود را جستجو کنید

با توجه به اهمیت علم داروهای گیاهی در داروسازی نوین و اهمیت آموزش آن، گروه فارماکوگنوزی(Pharmacognosy)  در سال ۱۳۴۰ به صورت یک گروه مستقل دردانشکده داروسازی واقع در دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی تهران آغازبه کار کرد. این گروه طی سالیان قبل از تاسیس مستقل، به صورت زیرمجموعه دانشکدهداروسازی فعالیت داشت و پس از تربیت  نیروهای متخصص مورد نیاز و تهیه امکاناتو تجهیزات مناسب از آن منشعب گردید.

از ابتدای تشکیلمدرسه داروسازی گروه مفردات پزشکی  که شامل گیاه شناسی،‌ مفردات طب واستریلیزاسیون بود، از ارکان داروسازی به حساب می آمد و درس مربوطه را مرحوم دکترنامدار به عهده داشت و از آنجا که ریاست فنی دانشکده و سپس رئیس مستقل دانشکدهشدند، این گروه بسیار قوی به فعالیت مشغول بود. MateriaMedica   نامگروه در سال ۱۳۲۰ بود که ترجمه آن مفردات پزشکی است و فارماکوگنوزی لفظ انگلیسی آنمی باشد.

کسانی که با دکتر نام دار کار می کردندفارغ التحصیل دانشکده بودند و در سالهای  ۱۳۱۸ تا  ۱۳۲۴  دکتری خود را گرفتهبودند،  این افراد عبارت بودند از : دکتر اختر فردوس ، دکتر اولیایی ،دکتر مجتبایی، دکتر مشیدی، دکتر مهدی سمسار و دکتر شاهرخ.

رشته گیاه شناسیکرسی نداشت  و  زیر نظر دکتر گل گلاب بود که دکتر مفتاح، دکتر عرفان وآقای حاج غفوری آن را اداره می کردند. دانشکده پزشکی هم یک بخش گیاه شناسی داشت کهزیر نظر آقای دکتر گل گلاب اداره می شد. 

دردهه۴۰ برنامهها از سالانه به  دو  نیم سال تغییر یافت ولی تا چندین سالپیاده نشد. با آمدن پرفسور رضا در همین تاریخ و ریاست دانشگاه ایشان، گروه هایدانشگاهی پیشنهاد شد ولی این گروه ها در اواخر دهه ۴۰ تشکیل شد. در نتیجهگیاه شناسی پزشکی به گیاه شناسی داروسازی منتقل شد و گروه فارماکوگنوزی از ادغامدو گروه مفردات پزشکی و گیاه شناسی تشکیل گردید. 

سال  ۱۳۴۱ پساز انحلال دانش سرای عالی، آقای دکتر زرگری به دانشکده داروسازی منتقل شدند. او کهخود جزء گروه گیاه شناسی بود با ادغام شدن گروه ها، به گروه فارماکوگنوزی ملحقشد.  با آمدن پرفسور رضا بسیاری از اساتید قدیمی بازنشسته شده و افرادجدید استخدام شدند از جمله آقایان دکتر آینه چی و دکتر ایزد دوست که تخصص خود رادر آمریکا گرفته بودند به این گروه آمده و فعالیت تحقیقاتی و تدریس خود آغازکردند. در این دوره، رئیس گروه آقای دکتر زرگری بود و آقایان دکتر نامدار، دکترشاهرخ ، دکتر مفتاح و  دکتر فردوس بازنشسته شده بودند. پس ازانقلاب اسلامیایران گروه فارماکوگنوزی کار خود را با اساتید دیگری از جمله دکترامین، دکتر صالحیسورمقی، دکتر یاسا، دکتر امن زاده، دکتر حاجی آخوندی، دکتر شمس اردکانی، دکتر ناجیو دکتر معصومی ادامه داد و در طی زمان اساتید دیگری از جمله دکتر منصف اصفهانی ودکتر خانوی به گروه اضافه گردیدند.  در این مدت گروه موفق به کسبرتبه دوم آموزشی در هفتمین جشنواره ابن سینا (سال ۱۳۸۴)گردید. در سال ۹۳-۹۴تعدادی از اساتید پیشکسوت گروه از جمله دکترامین، دکتر صالحی سورمقی، دکتر یاسا ودکتر امن زاده بازنشسته گردیده و طی این سالها و بعد از آن اساتید جوان تر از جملهدکتر توفیقی، دکتر ادهمی، دکتر وزیریان و دکتر دلنوازی به گروه اضافهگردیدند. 

در حال حاضر اینگروه دارای ۳ آزمایشگاه مجهز با امکانات مناسب برای انجام تحقیقات علمی- کاربردیدرزمینه ­های مختلف علم فارماکوگنوزی، یک هرباریوم دارای کد بین المللی TEH و مجهز باامکانات مناسب جهت نگهداری وتعیین نام علمی گیاهان و نیز یک هربوراتوم ( مجموعهزنده آموزشی و پژوهشی گیاهان دارویی به مساحت ۵۳۰ متر مربع)، همچنین یک آزمایشگاهآموزشی برای ارائه دروس عملی مربوط به این رشته است. همچنین مرکز تحقیقات گیاهاندارویی که از بطن گروه برخاسته، اکنون به عنوان یک نهاد مستقل فعالیت پژوهشی مستمرو موفقی از خود نشان می دهد. ۸ عضو هیئت علمی تمام وقت در زمینه های آموزشی،پژوهشی و همچنین ۶ کارشناس در گروه اشتغال دارند که حاصل فعالیت­های آن­ها در طیسال­های اخیر، اجرای ده ها طرح تحقیقاتی مصوب، انتشار بیش از ۲۰۰ مقاله علمی درمجلات معتبر خارجی و داخلی، انتشار بیش از ۱۰ کتاب در زمینه علم فارماکوگنوزی،راهنمائی بیش از ۵۰۰ پایان نامه دکترای عمومی و تخصصی و نیز شرکت در کنگره هایمتعدد خارجی و داخلی و برگزاری دوکنگره ملی در زمینه تحقیقات گیاهان دارویی وفارماکوگنوزی می باشد.

رشته دکترایتخصصی فارماکوگنوزی نیز که بالاترین مقطع تحصیلی در این زمینه می­باشد از سال ۱۳۶۷فعالیت خود را آغازکرده و شامل مجموعه ­ای هماهنگ از فعالیت­های آموزشی، پژوهشی وتحقیقاتی است که به تربیت نیروی انسانی کارآمد در مقطع .Ph.D می­پردازد.

  رشته های بیوتکنولوژی داروئی و داروسازی سنتی نیز از جمله مشتقات گروهفارماکوگنوزی در سال های بعد از انقلاب اسلامی می باشند.

تنظیمات پس زمینه